IE9 of lager? Update je browser nu!

Fryske AkademyDe Limburgse architect Jo Janssen heeft zorg gedragen voor de laatste grote verbouwing en restauratie van de gebouwen waarin de Fryske Akademy is gehuisvest. BW H ontwerpers is door de opdrachtgever en de uitgever (Afûk) gevraagd het boek over 3 eeuwen bouwgeschiedenis vorm te geven.

 

Erik en Petra Hesmerg zijn door BW H gevraagd de fotografie te verzorgen. Het evenwicht tussen ingetogenheid en materiële rijkdom vormt het uitgangspunt bij elke gemaakte ontwerpkeuze, zowel in formaat, gebruikte materialen, typografie en fotografie. Te beginnen bij de cover. In één van de vertrekken van het Colonhuis, de oudste basis binnen de Fryske Akademy, zit een schitterend pas gerestaureerd behang. Dit behang vormt de cover, gedrukt op speciaal linnen. Dit linnen geplakt rondom een laag foam geeft het ‘echte’ gevoel van de behangwand. De titel in zilverfolie zorgt, afhankelijk van de lichtval, voor aan- of afwezigheid.

De teksten zijn gezet in de GT Sectra. Dit is een kalligrafische serif lettertype dat is ontworpen door Marc Kappeler, Dominik Huber en Noël Leu en werd in 2014 uitgebracht bij Grilli Type. Het ontwerp combineert het vloeiende van een brede beitelpen met de scherpte van een scalpeermes. Een passende typografische verbeelding van zowel de ziel van de Fryske Akademy als de werkmentaliteit van Architect Jo Jansen.

P1000425
P1000424
P1000423
P1000422

Het binnenwerk van het boek bestaat, zoals gewoonlijk, uit twee soorten informatie: tekst en beeld. De vier tekstblokken zijn gedrukt op ongestreken papier en in zwart/wit. De fotopagina’s zijn gedrukt op gestreken papier. Het hele inslagschema is hierop berekend. De groot toegepaste nieuwe fotografie over de bijdrage van Architect Jo Janssen speelt hierdoor een belangrijke visuele rol in het boek.

De buikband zorgt door het stevige gesatineerde papier voor een taktiel verschil met het daaronder liggende matte linnen. Bovendien zijn alleen deze wikkels voorzien van een taalwissel (Engels, Fries, Nederlands), waardoor de basisomslagen allemaal hetzelfde zijn met slechts de opdruk ‘Fryske Akademy’. De productie van het boek is met veel betrokkenheid en vakmanschap gedrukt op de waterloze offsetpers bij Tienkamp in Groningen.

Andere projecten